Çek ve Senet Hakkında Pratik Bilgiler.

Çeklerde ve senetlerde miktar hem rakam ile hem de yazı ile yazılmaktadır. Yazı ve rakam arasında farklılık olduğu takdirde yazı ile yazılan miktar esas alınır. Örneğin rakam ile 100.000 TL yazılmış yazı ile onbin yazılmış ise. Evrak miktarı onbin olarak kabul edilir.

İmza kısmı çok önemlidir. Çek yada seneti veren kişiler yakinen tanınmıyorsa mutlaka huzurda imza attırılmalıdır. Borçlu tüzel kişi yani şirket-dernek-kurum vs ise imzalayanların imza sürgüsü alınmalıdır, bazı şirketler çift imza kuralını uygulayabilir, bunun anlamı en az iki yetkilinin imzasının olması gerekliliğidir. Bu durumda her iki yetkilinde imzasının olmasından emin olunmalıdır.
Çek yada senedi imzalayan kişi şirket kaşesinin dışında bir imza attığı takdirde, o kimse de borçdan şahsen sorumlu olacaktır. Ancak bu imza kesinlikle kaşenin üzerine gelmemelidir. Bir imza kaşede diğeri boş tarafta olmalıdır.

İleri tarihli çek ya da senetlerde şöyle bir sorunda olabilir, evrakın imzalandığı sırada yetkili olan kimse, vade tarihinde yetkisi elinde alınmış kimse olabilir. Her ne kadar senetlerde düzenleme tarihi ayrıca yazılsa da çeklerde düzenleme tarihi olmadığından bu durumda ayrıca bir evrak hazırlayarak, çekin fotokopisiyle birlikte düzenleme tarihi ve düzenleyen kişinin adı yazılmalıdır.
Huzurda imzalanmış çek yada senede, fotokopi almak bahanesiyle götürülüp yerine farklı imzalı bir çek getirilebilir. Bu durumda bu işlemlerinde huzurda yapılmasına dikkat edilmelidir.

Çek senet verildiği zaman miktarın ve yazının hemen bitişiğine kapatma çizgisi koyunuz ki herhangi bir hileli durumla karşılaşmayasınız.
Sadece imza atıp boş çek ya da senet vermeyiniz. Nitekim sadece imza taşıyan belgeler geçerlidir. Ancak kötü niyetli kimseler borcunuzdan çok daha fazla bir miktar yazabilir.

Borcunuzu ödedikten sonra çek-yada senedinizi iade alırken size ait olup olmadığını kontrol ediniz. Zira benzerini verip asıl evrakı vermeyebilirler.
Tanımadığınız kişilerden kesinlikle ciro yolu ile çek-senet almayınız, nitekim aldığınız evrak sahte ya da çalıntı olduğunda hapis cezası almanız çok yüksektir.

Çek ya da senedi takibe koymadan önce mutlaka kontrol ediniz, yasal şartları olmayan bir senedin tahsili olmaz.

Av. Seyit Sönmez